Buddhista meditáció, önismereti és gyakorló csoport

Előadó: Dr. Pressing Lajos, klinikai szakpszichológus, buddhista tanító

Tanfolyam időpontja, tartama:Új kezdő csoport várhatóan 2018. február végén indul, szemeszterenként 13 x 90 perc (26 tanóra) időtartamban. Tervezett időpont szerda 16.30 órától. A csoport nyílt végű, addig tart, amíg a résztvevők száma tíz alá nem csökken. Beiratkozás minimum egy szemeszterre lehetséges. A csoport legalább 15 fő jelentkezése esetén kerül elindításra.

Részvételi díj: önköltséges (szemeszterenként 20.000 Ft)

Helyszín: Bp. XI. Móricz Zsigmond körtér közelében
Jelentkezés: A kezdő csoportban új résztvevők online jelentkezhetnek a következő linken található űrlap kitöltésével: http://www.szondialapitvany.hu/index.php/buddhista-meditacio .

Tartalmi ismertető:

A foglalkozások célja olyan buddhista meditációs technikák sajátélményű kipróbálása és elsajátítása, amelyek gyakorlása vallási kontextuson kívül is lehetséges. E módszerek hatékonyan szolgálhatják a pszichoterapeuták és más humán segítő foglalkozást űző személyek teljesítőképességét, terápiás hatékonyságát és saját mentálhigiénéjüket: javítják a feszültségtűrést, a koncentrációt, az éber és tudatos jelenlétet, az empátiás készséget és együttérzést, a nyitottságot, kreativitást és toleranciát.

A közös gyakorlást az élmények és megfigyelések megosztása, feldolgozó megbeszélése egészíti ki. A buddhista önismereti munka elsősorban nem a személyes tartalmak elemzésére, hanem a tudat működésmódjának, általános jellegzetességeinek megértésére irányul, így hasznosan egészítheti ki a pszichoterápiában előtérben álló személyes önismeretet.

A tanfolyamon elsajátításra kerülő módszerek: alapvető éberség-meditációk (szatipatthána), tisztító gyakorlatok, koncentrációs gyakorlatok (samatha meditáció), a négy „isteni állapot” (brahma-vihára), belátás-meditációk (vipasjaná) és ezt előkészítő szemléletformáló elmélkedések stb. A gyakorlatokat a buddhizmus indo-tibeti (mahájána) hagyományának szellemében és útmutatásai szerint tanítjuk.

A csoportban való részvétel feltételezi a rendszeres (lehetőleg naponkénti) otthoni gyakorlást. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik ezt vállalni tudják.

A foglalkozásokon a buddhista világképpel, filozófiával kapcsolatos elméleti ismeretek tárgyalására kevéssé lesz lehetőség, aki ilyen irányú ismereteit szeretné bővíteni, annak számára a Bevezetés a buddhista pszichológiába című tanfolyam látogatását ajánljuk (szervezés alatt).