Buddhista meditáció és önismereti gyakorló csoport

Előadó: Dr. Pressing Lajos, klinikai szakpszichológus, buddhista tanító

Tanfolyam időpontja, tartama: szemeszterenként 13 x 90 perc (26 tanóra) időtartamban. Tervezett időpont csütörtökönként 16.00 órától. A csoport nyílt végű, addig tart, amíg a résztvevők száma tíz alá nem csökken. Beiratkozás minimum egy szemeszterre lehetséges. A csoport legalább 15 fő jelentkezése esetén kerül elindításra.


Részvételi díj:
önköltséges (szemeszterenként 20.000 Ft) 

Helyszín: Bp. XI. Móricz Zsigmond körtér közelében

Jelentkezés: A kezdő csoportban új résztvevők online jelentkezhetnek a következő linken található űrlap kitöltésével: http://www.szondialapitvany.hu/index.php/buddhista-meditacio

Tartalmi ismertető:
A foglalkozások célja olyan buddhista meditációs technikák sajátélményű kipróbálása és elsajátítása, amelyek gyakorlása vallási kontextuson kívül is lehetséges. E módszerek hatékonyan szolgálhatják a pszichoterapeuták és más humán segítő foglalkozást űző személyek teljesítőképességét, terápiás hatékonyságát és saját mentálhigiénéjüket: javítják a feszültségtűrést, a koncentrációt, az éber és tudatos jelenlétet, az empátiás készséget és együttérzést, a nyitottságot, kreativitást és toleranciát.

A közös gyakorlást az élmények és megfigyelések megosztása, feldolgozó megbeszélése egészíti ki. A buddhista önismereti munka elsősorban nem a személyes tartalmak elemzésére, hanem a tudat működésmódjának, általános jellegzetességeinek megértésére irányul, így hasznosan egészítheti ki a pszichoterápiában előtérben álló személyes önismeretet.

A tanfolyamon elsajátításra kerülő módszerek (időtávtól függően): alapvető éberség-meditációk (szatipatthána), tisztító gyakorlatok, koncentrációs gyakorlatok (samatha meditáció), a négy „isteni állapot” (brahma-vihára), belátás-meditációk (vipasjaná) és ezt előkészítő szemléletformáló elmélkedések stb. A gyakorlatokat a buddhizmus indo-tibeti (mahájána) hagyományának szellemében és útmutatásai szerint tanítjuk.

A csoportban való részvétel feltételezi a rendszeres (lehetőleg naponkénti) otthoni gyakorlást. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik ezt vállalni tudják.

A foglalkozásokon a buddhista világképpel, filozófiával kapcsolatos elméleti ismeretek tárgyalására kevéssé lesz lehetőség, aki ilyen irányú ismereteit szeretné bővíteni, annak számára a Bevezetés a buddhista pszichológiába című tanfolyam látogatását ajánljuk (szervezés alatt).

Dr. Szondi Lipót Emlékalapítvány

1071 Budapest,
Damjanich u. 41-43.
Adószám: 18038165-1-42

Adminisztrátor: Almási Zsófia

Szondi-Teszt Szoftver

Szondiana 2017

Ki néz minket

Oldalainkat 11 vendég és 0 tag böngészi